Κίμωλος – Κυκλάδες

Η Κίμωλος είναι ένα μικρό, ορεινό νησί των νοτιοδυτικών Κυκλάδων πραγματικό κόσμημα του Αιγαίου. Γέννημα ηφαιστειακών αναταραχών για αυτό και υπάρχει μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων που η εξόρυξη τους ήταν προσοδοφόρα για τους κατοίκους από την αρχαιότητα.

Γύρω – γύρω δαντελένιες παραλίες (Πράσα, Μπονάτσα, Κλήμα, Αλυκή, Καλαμίτσι, Ελληνικά, Σούφι κα) , με υπέροχα κρυστάλλινα νερά σαν καλούν να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, συλλέγοντας μοναδικά βότσαλα από ημιπολύτιμους λίθους , αντικρίζοντας βράχια και πέτρες σε όλα τα χρώματα και σχήματα που θα σας εντυπωσιάσουν.

Πλούσια επίσης είναι η χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Μπορείτε να συναντήσετε τη φώκια Monachus-monachus, τη μπλε σαύρα Polarcis milensis , γεράκια, πέρδικες και πολλά άλλα ενδημικά ζώα και πτηνά. Αν είστε στο νησί σε περιόδους αποδήμησης μπορεί να δείτε κύκνους, ερωδιούς, βαλτόκιρκους, αμμοσφυριχτές κ.α στον υδροβιότοπο της Αλυκής.

Ο βυθός επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον με μοναδικούς αχινούς, κοράλλια, πίνες, πολλά είδη ψαριών, θαλάσσιες χελώνες. Το νησί παρά το γεγονός ότι είναι άνυδρο έχει 400 είδη μεσογειακών φυτών με τη φραγκοσυκιά να δεσπόζουν παντού (δοκιμάστε τα φραγκόσυκα τον Αύγουστο, είναι μοναδικά). Επίσης υπάρχουν πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ακόμα θα βρείτε κάπαρη, σκίνους, κρινάκια της άμμου, άγριο αγιόκλημα, ελιές, συκιές, αμπέλια κα.

Την άνοιξη το νησί είναι μια πανδαισία χρωμάτων από τα αγριολούλουδα. Το Χωριό είναι το μοναδικό χωριό του νησιού με τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους σε σχέση με τους υπόλοιπους οικισμούς. Χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού, περιστοιχισμένο από δύο κάστρα, με τα σπίτια διώροφα χτισμένα από σιδερόπετρα και διακοσμημένα με ¨πώρι¨.

Οι βόλτες στα στενά δρομάκια θα σας εμπνεύσουν να δημιουργήσετε εικόνες είτε ζωγραφίζοντας είτε φωτογραφίζοντας, ανακαλύπτοντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό μουσείο τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την συνεχή διαδρομή του νησιού ιστορικά μέσα στο χρόνο, από την Ύστερη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Μη ξεχάσετε να απολαύσετε την ανατολή της πανσέληνου του Αυγούστου από τη παραλία των Πρασών.